Hur ser framtiden ut för journalister?

Journalister får arbeta hårt idag, och detta beror på att tillgängligheten av nyheter har blivit större än någonsin. Det är inte längre lika lätt att vara först på plats eller den som publicerar en text innan en annan nyhetsbyrå hinner få sin egen färdig. Idag finns det en stor mängd bloggare som sysslar med nyhetsrapportering på egen hand, och de får donationer från allmänheten för att bedriva sin verksamhet. Det är svårt att konkurrera med dagens självutnämnda journalister som varken har gått någon utbildning eller har koll på pressetik och lagar. Många av dessa personer är dessutom politiskt präglade, och sprider således inte objektiv information. Även om många av dagens journalister bedriver seriös journalistik är det svårt att få fram budskapet.

Detta är en av de svåraste utmaningarna idag, att nå ut till allmänheten. Internet flödar med nyheter, och det är svårt att hålla koll på vilka som är seriösa och vilka som inte är det. Fake news är ett nytt begrepp som myntats i sociala medier, och det är där den största mängden av falska nyheter hittas. Även sajter som inte har någon ansvarig utgivare och som levererar nyheter digitalt är vanliga idag, och dessa är ofta präglade av högerextrema eller vänsterextrema åsikter. Människor har blivit mer polariserade med sina åsikter idag, och detta beror på att sociala medier levererar nyheter för likasinnade, och exempelvis Facebook har algoritmer som visar dig innehåll du är intresserad av.

Modern teknologi och dess utmaningar

Om vi tänker på framtidens journalistik så kommer den handla om digitala nyheter till största del, och även om det fortfarande är aktuellt med papperstidningar börjar de sakta men säkert dö ut. Det går inte att konkurrera med digitala medier som levererar nyheter i realtid, och du kan dessutom följa många händelser live med din mobiltelefon eller surfplatta. Du behöver inte ens vara hemma utan kan ta fram din smartphone när som helst för att läsa de mest aktuella nyheterna. Snabba bredbandsuppkopplingar ger möjlighet till blixtsnabba uppladdningar av filer till nyhetsbyråernas webbsidor, och att leverera filmmaterial går snabbare och enklare än någonsin. Sociala medier är också en utmaning i sig eftersom att det sprids mycket nyheter den vägen.

Ny teknologi medför nya möjligheter för journalism

Det är inte enbart utmaningar som vi står inför när det kommer till journalistik, utan mycket av teknologin som vi använder idag kan journalister använda till sin fördel. Snabba internetuppkopplingar, bärbara kameror med extremt bra inspelningsmöjligheter, utbyte av information, kontakt med källor och mycket mer blir bara lättare och lättare. Kontakt med andra länder är enklare än någonsin, och detta ger möjlighet till en större bredd av nyheter. Tack vare moderna innovationer som 4G-nät, fiberuppkopplad internet, NAS-servrar och 4K-inspelning kan nyheterna levereras i kristallklar skärpa i realtid. Det har aldrig varit lättare att strömma innehåll än idag, och desto fler länder som får sina uppkopplingar uppgraderade, desto bättre. Hela världen är i princip uppkopplad mot internet, och detta är positivt för journalismen.

Källkritik i framtiden

Något som är en viktig punkt att nämna är vikten av källkritik, och eftersom det finns en uppsjö av digitala medier på nätet ökar även risken för falska nyheter. Detta är något som enbart kommer att växa i framtiden, och eftersom att privatpersoner sänder live med sina mobila enheter och har många följare som lyssnar på deras åsikter, börjar nyhetsrapporteringen att se helt annorlunda ut. Om hobbyjournalistiken växer mer kommer det att innebära svårigheter för seriös och ärlig journalism, och detta är exempelvis något som stora tidningar konstant får kämpa med. I framtiden ser vi förhoppningsvis ett ökat intresse för källkritik än vad vi har idag, eller att vi får mer verktyg att syna oseriös journalistik.

Sammanfattning

Journalistiken kommer att synas mer i framtiden tack vare den digitala tidsålder vi befinner oss i, men det innebär också en hel del utmaningar för journalister. Källkritik, falska nyheter, oseriös journalistik och hobbyjournalistik är några faktorer som garanterat kommer att påverka framtidens nyhetsrapportering. Nya sätt att bekämpa falska nyheter kan bli aktuella i framtiden, och möjlighet att filtrera bort oseriösa aktörer från sitt flöde bör redan vara på tapeten hos de stora sociala mediejättarna. Press och journalistik kommer alltid att behövas, och de finns till när det sker hemskheter eller orättvisor i världen, men de behövs även för att lyfta stämningen hos läsarna. Vi människor vill veta vad som sker runtomkring oss, och tack vare tillgången till digitala nyheter kommer journalismen enbart att öka i framtiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *