Kända svenska journalister

Att vara journalist kan många gånger vara ett mycket farligt yrke. Sverige har flera duktiga journalister som är placerade ute i världen på olika platser. Vissa rapporterar från mycket farliga konflikter, och är folkets viktiga röst inifrån. Det är våra journalister som är där det händer och som måste vara beredda på att snabbt flytta på sig för att rapportera om olika viktiga händelser. En journalist kan dessutom vara en grävande sådan, som arbetar med att avslöja stora skandaler och verkligen gräva på djupet för att få fram sanningen. Och sedan har vi även de journalister som kanske inte arbetar med varken utrikeskorrespondens eller grävande journalistisk, utan mer allmängiltig och brett med rapportering av olika händelser.

Men det kan som sagt ibland vara en stor risk att hela tiden befinna sig vid fronten av en farlig konflikt. Eller att försöka gräva fram information som de inblandade inte vill ska komma ut till allmänheten. Journalister idag leker med elden och ibland får de till och med betala med sitt liv för detta, vilket är enormt tragiskt. Den senaste tiden har dessutom flera av våra svenska journalister råkat ganska illa ut på olika sätt, genom att de blivit fängslade under mycket svåra omständigheter. Eller helt enkelt mördade ute på uppdrag. Men vi behöver våra journalister, det är de som ser till att allmänheten får ta del av vad som sker ute i världen.

Nils Horner

Nils Horner var en av Sveriges mest kända reportrar och journalister. Horner var chefskorrespondent för Sveriges Radios Asienavdelning. Han rapporterade en hel del kring kriget i Afghanistan mellan år 2001 och 2014, och även en del om naturkatastrofer. Nils Horner föddes i Borås år 1962. Till en början arbetade han för Borås tidning och på Svenska Dagbladet. Så småningom flyttade han till USA och England där han arbetade som frilansare till och med år 2001 då han anslöt sig till Sveriges Radio. Nils Horner mördades under mycket tragiska omständigheter i Kabul i mars år 2014. Han blev skjuten i huvudet utanför en restaurang i Kabul, Afghanistan. Detta kom som en chock för hela svenska folket och den svenska journalistkåren.

Martin Schibbye och Johan Persson

Martin Schibbye och Johan Persson är två frilansande svenska journalister som blev kända i och med att de blev kidnappade och misstänka för terrorbrott i Etiopien. Efter en lång rättslig och mänsklig kamp blev de till slut frisläppta. Martin och Johan har sedan dess skrivit en bok om sina upplevelser och det har nu även gjorts film baserad på deras historia. Det var den 1 juli år 2011 som de båda journalisterna blev gripna i Ogaden i Etiopien. De misstänktes för att ha tagit sig in i denna region via Somalia och Ogadens nationella befrielsefront ONLF. Anledningen till att de åkte dit var för att rapportera om övergrepp mot flyktingar och de kopplingar som fanns till Lundins Petroleums verksamhet.

Magda Gad

Magda Gad är en journalist som blivit ganska känd de senaste åren. Detta är tack vare sin reportageserie i Expressen där hon förde dagbok och rapport över sin vistelse i Syrien under hösten år 2017 där man kämpade hårt mot IS. Gad föddes år 1975 i Falun i Sverige och har blivit en mycket känd svensk krigskorrespondent. Det var år 2015 som hon började att skriva reportage och analyser från omvärlden för Expressen. Tidigare hade hon skrivit för tidningar som Aftonbladet, Café, Läkartidningen och Modern Psykologi. Hon är även författare och var med och skrev boken “En annan historia” som är en antologi om kvinnor. Sommaren år 2017 var hon en av sommarpratarna i P1:s program Sommar.

Sammanfattning

Att vara krigskorrespondent eller utrikeskorrespondent är verkligen ett tufft arbete. Du sätter dig själv i ständig fara för att kunna rapportera hem till Sverige om vad som pågår ute i världen. Detta är en unik rapportering som behövs. Dessa journalister är verkligen med mitt i kaoset och får uppleva samma saker som invånarna som bor i området som det rapporteras ifrån. Att vara grävande journalist har även det sina nackdelar. Detta fick Martin Schibbye och Johan Persson erfara när de blev skjutna och gripna i Etiopien på grund av sina försök att gräva fram sanningen om korruption. Nils Horner fick sätta livet till på grund av sin roll som journalist. Hans liv offrades på en sekund, efter att ha dedikerat nästan hela sitt liv till journalistiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *