Utbildningar för journalister

Många svenska högskolor och universitet erbjuder utbildningar inom journalism, och detta är viktigt eftersom nyhetsrapportering bör vara korrekt, enligt pressetiska regler samt objektivitet. Att leverera en nyhet ska inte präglas av politiska eller personliga motiv, och för att lära sig allt detta krävs en utbildning inom journalistik. Nyhetsbyråer och tidningsredaktioner kräver även utbildad personal för att få så högkvalitativa artiklar som möjligt, och det finns många olika arbetsområden inom journalistik som exempelvis utrikeskorrespondent, inrikeskorrespondent, digital medieproduktion, forskning och mycket mer. Det finns både utbildningar som är på kandidatnivå och master-nivå, de förra brukar vara treåriga och de senare brukar vara tvååriga. Det finns också möjligheter att studera utomlands. Detta kan även ge mer erfarenhet av utrikeskorrespondens.

Att leverera objektiva och oberoende nyheter är inte enkelt eftersom vi människor präglas av personliga åsikter, men det är väldigt viktigt att informationen som levereras av journalisten håller hög standard, är korrekt och sanningsenlig, samt inte påverkas av tredje part. I USA och andra länder finns det många nyhetsbyråer som uppenbart stödjer ett visst parti, och detta leder till att tittarna och läsarna ofta delas i två läger. i Sverige har vi fortfarande mycket oberoende journalistik som håller en hög standard, och tack vare våra utbildningar kan vi fortsätta att göra det. Det finns dock flera utmaningar med journalistiken idag, och ett av dem är självutnämnda hobbyjournalister, falska nyheter och uppenbart politiskt präglad reklam.

Profilera dig under utbildningens gång

Journalistprogrammet kan läsas på 180 högskolepoäng, och du kan även profilera dig till EU-journalistik, utrikesjournalistik eller kulturjournalistik som några exempel. Detta skapar möjligheter för dig som är intresserad av olika områden inom ämnet att inrikta dig mer specifikt, och då kan du även lägga större fokus på de ämnen som intresserar dig mest. Inom journalistprogrammet ingår även arbetslivspraktik och självständiga arbeten, och dessa gås sedan igenom tillsammans med andra deltagare. Att få en fot in i arbetslivet sker också enklast via en seriös utbildning, och om du sköter dina kort rätt kan det resultera i en framtida arbetsplats. Journalistprogrammet kräver grundläggande behörighet samt Engelska B och Samhällskunskap A. Det är alltså inte särskilt höga krav för att bli antagen.

Betydelse av kandidatexamen i arbetslivet

Som utbildad journalist får du en kandidatexamen från högskolan eller universitetet där du studerar, och läser du vidare kan du även få en masterexamen. Dessa intyg är otroligt värdefulla i arbetslivet, och de visar att du har klarat av att samarbeta tillsammans med andra deltagare, aktivt deltagit själv och även praktiserat i arbetslivet. Det är ett stort plus för en arbetsgivare, och du går före många andra i kön som inte har relevant utbildning. Många gånger kan det vara krav på utbildning, och således är det viktigt att studera till journalist om du vill arbeta som det. Det finns dock nättidningar som anställer personer utan relevant utbildning, men dessa är oftast inte lika objektiva och seriösa som de stora aktörerna.

Vikten av utbildning i vår digitala tidsålder

Vi lever i en digital värld där nyheter pumpas ut på löpande band, och det är inte ovanligt att se en länk som går till en sajt som meddelar halvsanningar. Detta kallas för falska nyheter och är otroligt vanligt idag, och det beror i flera fall på att en sajt vill ha så många besökare som möjligt för att komma högre upp i rankningar och sökresultat på nätet. Det resulterar ofta i sensationella rubriker som sedan delas via sociala medier, och tyvärr går många personer på dessa sensationella nyhetsrapporteringar som sprider halvsanningar eller rena lögner. Vikten av seriös journalistik har aldrig varit större, särskilt med tanke på hur många som är uppkopplade till nätet idag.

Sammanfattning

Journalistikutbildningar finns på högskolenivå och du kan studera både på universitet och olika högskolor runtom i Sverige. Det finns även möjlighet att inrikta dig under studiernas gång, och även många utländska universitet tar emot sökande från Sverige. Det kan vara bra för dig som är ute efter att syssla med utrikeskorrespondens, eller för dig som vill bo och arbeta i ett annat land. Många journalister befinner sig i andra länder för att rapportera nyheter hem till Sverige, och det är inte ovanligt att de har studerat i exempelvis USA. Att studera till journalist höjer även nivån på yrket, och eftersom vi står inför flera olika utmaningar gällande falska nyheter, spridande av halvsanningar och hobbyjournalistik är det viktigare än någonsin att våra journalister är utbildade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *